Tuesday, May 5, 2009

ေျခာင္းၾကည့္သူရဲ့ အမွား (အမွတ္ ၁၅)

ေရးသားသူ — ကိုႀကီးေပၚ

ေရွးပညာရွိမ်ားက လူ႔ေလာကကို ပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့ `ကပ္ေဘးႀကီး´ သုံးမ်ိဳး ရွိတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ အစားအစာ ငတ္မြတ္ျခင္း (ဒုဗိ ၻကၡႏၲရ)၊ ေရာဂါဘယ က်ေရာက္ျခင္း (ေရာဂႏၲရ)၊ စစ္မက္ ျဖစ္ပြားျခင္း (သတၳႏၲရ)…တဲ့။ ဒီလို ကပ္ေဘးႀကီးေတြဟာ သတၱ၀ါတို႔ရဲ့ ကံအေလ်ာက္ ျဖစ္ေပၚလာတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒီသုံးခုမွာ စစ္ျဖစ္တဲ့ ကိစၥကေတာ့ ဘယ္သူ႔ေၾကာင့္လို႔ တရားခံ ရွာရႏိုင္ေပမဲ့ က်န္ႏွစ္ခုကေတာ့ လက္သည္ ရွာဖို႔ မလြယ္ပါဘူး။ လက္သည္ ရွာလို႔မလြယ္ေတာ့ ဒါေတြျဖစ္တာ `ကံ´ေၾကာင့္ပဲလုိ႔ စုလုံးေရာႀကိတ္ ထားလိုက္ၾကတတ္ပါတယ္။ အတိတ္က ကံလိုလို၊ ဟိုးအေ၀းက ေရာက္လာတဲ့ ကံလိုလို၊ နတ္ဘုရားတပါးပါးက ပို႔လိုက္တဲ့ ကံလိုလို… လိုလိုေတြနဲ႔ ေ၀၀ါးၿပီး ကိုယ္နဲ႔ မဆိုင္သလို ေနလိုက္ၾကတာပါပဲ။ အဲ… အဲဒီ မဆိုင္တာႀကီးက ကိုယ့္ဘ၀ထဲ ၀ုန္းခနဲ ေရာက္လည္းလာေရာ ေအာင္မေလးေတာင္ ဘယ္လိုတ,ရမယ္ မသိ ျဖစ္ရပါေလေရာ။

လက္ဖက္၀ါ, ငါးပိနီ နဲ႔ ေဘာနက္

နာဂစ္မုန္တိုင္း တႏွစ္ျပည့္တဲ့ေန႔မွာ ဧရာ၀တီတိုင္းဟာ ေနာက္ထပ္ မုန္တိုင္းတခု ထပ္မံ တိုက္ခိုက္ခံလိုက္ရ ျပန္ပါတယ္။ ေလမုန္တိုင္း မဟုတ္ပါဘူး။ ငါးပိမုန္တိုင္းပါ။ နအဖ စစ္အစိုးရက ငါးပိထဲမွာ ေဘးအႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစတဲ့ အနီေရာင္ ဆိုးေဆးေတြ ပါေနလို႔ စားသုံးရန္ မသင့္ဘူးလို႔ ေၾကညာလိုက္တာပါ။ ဧရာ၀တီ ဆိုတာ ငါးပိ အဓိက ထြက္တဲ့ ေဒသ။ နာဂစ္ေၾကာင့္ ငါးေတာင္ ေကာင္းေကာင္း မဖမ္းႏိုင္တဲ့ ေဒသမွာ ငါးပိက အႏၲရာယ္ရွိတယ္ ဆိုျပန္ေတာ့၊ ဧရာ၀တီသားေတြ အဖို႔ေတာ့ `ငါးမရ ငါးပိဆုံး´ ျဖစ္ရတဲ့ ကိန္းေပေပါ့။

မတ္လ ၁၂ ရက္ေန႔ကလည္း လက္ဖက္မွာ အ၀ါေရာင္ ဆိုးေဆးေတြ ပါလို႔ မစားၾကနဲ႔ ဆိုၿပီး နအဖက ေၾကညာပါေသးတယ္။ လက္ဖက္ဆိုတာ ျမန္မာတျပည္လုံး စားတဲ့ အစားအစာပါ။ ပေလာင္ေတာင္က ထြက္တဲ့ လက္ဖက္က အညာက ပဲတို႔ ႏွမ္းတို႔နဲ႔ ညားၿပီး ရြာ႐ိုးေလွ်ာက္လိုက္တာ ကမာၻတခြင္ ႏွံ႔ေရာ ဆုိပါေတာ့။ `ျမန္မာေရာက္ရာ လက္ဖက္ပါ´လို႔ ဆို႐ိုးထုတ္ရမယ့္ သေဘာရွိပါတယ္။ လက္ဖက္က စားသုံးမႈ က်ယ္ျပန္႔သလို လက္ဖက္လုပ္ငန္း ဆိုတာကလည္း အေတာ္ႀကီးက်ယ္တဲ့ ေစ်းကြက္ပါ။ အဲသည့္ ေစ်းကြက္ႀကီးဟာ နအဖရဲ့ ေၾကညာခ်က္တခုေၾကာင့္ တလအတြင္းမွာပဲ ေစ်းကြက္ပ်က္သြားတယ္လို႔ သတင္းေတြ ၾကားေနရပါတယ္။

ေဟာ… ေနာက္ထပ္တခု လာျပန္ပါၿပီ။ ငါးပိတဲ့။ ငါးပိဆိုတာ ျမန္မာေတြရဲ့ အဓိက အစားအစာ။ ျမန္မာနဲ႔ ငါးပိ ခြဲလို႔ရေကာင္းတာမွ မဟုတ္တာ။ ေငြေၾကးခ်ိဳ႕တည့္သူ အမ်ားစုရဲ့ အဓိက ဟင္းလ်ာ။ ဟင္းမပါခ်င္ေန ငါးပိနဲ႔ တို႔စရာ ရွိရင္ ျဖစ္တယ္… ဆိုတဲ့စကား ျမန္မာေတြ အင္မတန္ ေျပာတတ္ပါတယ္။ ျမန္မာလယ္သမားေတြ တမိုးတြင္းစာ ရိကၡာစုရင္ ဆန္ နဲ႔ ငါးပိ ကို အဓိကထား စုတာပါ။ ရာ၀င္အိုး, ဆယ္၀င္အိုး, အစိတ္အိုး ဆိုတဲ့ စကားေတြက ငါးပိတို႔ ဆီတို႔ကို ပိႆာ အခ်ိန္ကိုက္ ထည့္ႏိုင္ေအာင္ လုပ္ရာက ေပၚလာတဲ့ စကားေတြပါ။ ငါးပိရဲ့ မ်ိဳးခြဲေတြ ျဖစ္တဲ့ ငါးပိေထာင္း, မွ်င္ငါးပိ, ပုစြန္ငါးပိ, စိမ္းစားငါးပိ စတာေတြကလည္း ျမန္မာ့ ဟင္းလ်ာေတြ အသုပ္ေတြမွာ မပါမျဖစ္ သိပ္လိုအပ္တဲ့ အစာေတြေပါ့။ ငါးပိ စားသုံးမႈဟာ ျမန္မာျပည္မွာ လက္ဖက္ထက္ေတာင္မွ က်ယ္ျပန္႔တယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။

ငါးပိမွာ အနီေရာင္ ဆိုးေဆးေတြပါတယ္လို႔ ေၾကညာလိုက္ေတာ့ ျမန္မာျပည္ရဲ့ ငါးပိေစ်းကြက္လည္း လက္ဖက္ေနာက္ကို လိုက္ရမယ့္ကိန္း ဆိုက္သြားပါေတာ့တယ္။ လက္ဖက္ကုန္သည္ေတြ, ပြဲစားေတြ, ငါးပိ ထုတ္လုပ္သူေတြ, ပြဲ႐ုံေတြ ဆိုတာက ေငြေၾကးအင္အားရွိၿပီးသူေတြမုိ႔ တနည္းနည္းနဲ႔ ေတာင့္ခံ ရပ္တည္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ လက္ဖက္စိုက္တဲ့ ေတာင္သူေတြ, ငါးရွာ ငါးပိသိပ္ရသူေတြ အဖို႔မွာေတာ့ ေန႔လုပ္ေန႔စား အေျခခံဘ၀ေတြမို႔ ၀မ္းေရးခက္ၾကမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။

လက္ဖက္တုန္းကလည္း ဆူဆူညံညံ ျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္။ အခုလည္း ပူညံပူညံ ျဖစ္ဦးမွာပါပဲ။ ဟိုးအရင္က ဇီးထုပ္တို႔, တိုင္းရင္းေဆးတို႔ စတာေတြကို ေဘးျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတုေဆး၀ါး ဘာညာဘညာေတြ ပါတယ္လို႔ ေၾကညာေတာ့လည္း ဒီလိုပဲ ပြဲဆူခဲ့ၾကတာပါပဲ။ ကဲ ျဖစ္သမွ်ေတြကို ခဏထားပါေတာ့။ ဒီကိစၥေတြကို ကိုႀကီးေပၚ ေျခာင္းၾကည့္မိေတာ့ အေၾကာင္းသုံးပါးကို အခုလို ေတြ႔ရပါတယ္။

ပထမ အေၾကာင္းတရားက စားသုံးသူေတြဟာ အျပင္ပန္း အလွအပကို မက္ေမာလာၾကတာပါ။ ဒါက ေခတ္ေရစီးလို႔ ေျပာရင္လည္း ရပါတယ္။ ကမာၻတ၀ွမ္းမွာ ျဖစ္ေနတာပါ။ ျမန္မာမွာလည္း ထို႔အတူပါပဲ။ ျငဳတ္သီး ဆိုတာ စပ္တဲ့ အရသာ။ စပ္ခ်င္လို႔ ျငဳတ္သီးထည့္တာ။ ဒါေပမဲ့ တို႔ျမန္မာေတြက ဟင္းခ်က္ရင္ ျငဳတ္သီးအေရာင္ နီရဲေနမွ ႀကိဳက္သတဲ့။ အနီေရာင္က အစပ္အရသာ ေပးေလသလားေတာ့ ကိုႀကီးေပၚလည္း လိုက္မမီေတာ့ပါဘူး။ မနီရင္ အဲဒီ ျငဳတ္သီးမႈန္႔ကို မထည့္။ ေနာက္ေတာ့ ျငဳတ္သီမႈန္႔လို႔ေတာင္ မေျပာေတာ့။ `အေရာင္တင္မႈန္႔´ တဲ့။

ျမန္မာ့အစားအစာမွာ ဆႏြင္းဟာ သိပ္အေရးႀကီးပါတယ္။ ဆႏြင္းဟာ အစပ္ အခ်ဥ္ တို႔ကို ျပန္လည္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ့ အတြက္ အစာအိမ္ ဥပါဒ္မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆႏြင္းကို ေရလဲသုံးတတ္ၾကပါတယ္။ အဲ ေနာက္ေတာ့ ဆႏြင္းထည့္လို႔ မ၀ါရင္ မႀကိဳက္ၾကေတာ့ဘူး။ အ၀ါေရာင္က ဆႏြင္းရဲ့ သတၱိေတြကို ေဆာင္ေလသလား ကိုႀကီးေပၚလည္း မစဥ္းစားတတ္ေအာင္ပါပဲ။

လွ်ာက အရသာခံဖို႔ စားရတဲ့ အစားအစာကို မ်က္လုံးနဲ႔ ဆုံးျဖတ္လာၾက၊ ႏွာေခါင္းနဲ႔ ေ၀ဖန္လာၾကေတာ့ ေခတ္ႀကီးက တိုးတက္လာတာလို႔ ဆိုရေပမေပါ့။ ကိုႀကီးေပၚကေတာ့ လွ်ာနဲ႔ပဲ အရသာခံတတ္တာမို႔ သိပ္မေျပာတတ္ပါဘူး။ အျမင္ေတြ အနံ႔ေတြနဲ႔ ဆုံးျဖတ္လာတဲ့ ေခတ္ႀကီးမွာ ဟင္းဆိုရင္ အနီရဲေနမွ… လက္ဖက္ဆိုရင္ ၀ါစိမ္းေနမွ… ေျပာင္းဖူးေတာင္ ၀ါေရႊေနမွ… မုန္႔လက္ေဆာင္းဆို စိမ္းေနမွ စတဲ့စတဲ့ တိုင္းထြာခ်က္ေတြ မ်ားလာေတာ့ ကိုႀကီးေပၚတို႔ ေခတ္ေနာက္က်ေပသေပါ့။ အေရာင္ေတြကို တန္ဖိုးထားလာၾကတဲ့ ေခတ္ႀကီးမွာ အေရာင္ျဖစ္ေအာင္ ေဆးဆိုးတာ ဘယ္သူ႔အႀကိဳက္လဲလို႔ ကိုႀကီးေပၚက ေမးရင္… အဟဲ… စိတ္မဆိုးေၾကးေပါ့ ေနာ။

ဒုတိယ အေၾကာင္းတရားက စီးပြားေရးသမားေတြ ေစ်းကြက္လုၾကတာပါ။ ကိုယ့္ပစၥည္း ေရာင္းရဖို႔အေရး စားသုံးသူ အႀကိဳက္ကို သူ႔ထက္ငါ အမီလိုက္ရာက အေရာင္ေဆး ဆိုးၾက၊ အနံ႔ေဆး ဆြတ္ၾက ျဖစ္ကုန္ၾကပါေရာ။ တတို႔ေလာက္နဲ႔ေတာ့ ဘာမွ မျဖစ္ပါဘူးကြာ ဆိုတဲ့ ဆင္ေျခေတြနဲ႔ လုပ္လာလိုက္ၾကတာ ထိန္းမႏိုင္ သိမ္းမရပါပဲ။ လူေတြက ျပန္လည္ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို ခဏထားလို႔ သဘာ၀ အစားအစာေတြကိုပဲ ၾကည့္ပါဦး။ မွ်စ္ကို အ၀ါ အနီ ေဆးဆိုးတယ္။ ကတက္ခ်ဥ္ တမာခ်ဥ္ကို ေဆးဆိုးတယ္။ ဖရဲသီးကို ေဆးထိုးတယ္။ ျငဳတ္, ဆႏြင္း စတဲ့ အမႈန္႔ေတြမွာ ေဆးဆိုးတယ္။ မုန္လက္ေဆာင္း, ေက်ာက္ေက်ာ, ေဖ်ာ္ရည္ စတာေတြမွာလည္း ေဆးဆိုးနဲ႔ မကင္းၾကပါဘူး။ ေရႊျပည္ေတာ္ႀကီးက ေစ်းေတြထဲမွာ ေရာင္းေနတဲ့ အစားအစာ အစိမ္းအက်က္ အမ်ားစုမွာ ေဆးဆိုးေတြနဲ႔ မကင္းၾကတာ ၾကာလွပါၿပီ။

အစားအစာ ေဆး၀ါးေတြမွာ ဓာတုေတြ, အဆိပ္သင့္ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္ေနတာလည္း ၾကာလွပါၿပီ။ ထုတ္လုပ္သူေတြမွာ အခ်ိဳ႕က မသိလို႔, အခ်ိဳ႕က သိေပမဲ့ ဂ႐ုမျပဳ, အခ်ိဳ႕က ဂ႐ုျပဳခ်င္ေသာ္လည္း နည္းပညာမရွိလို႔ စတဲ့ ဆင္ေျခေတြနဲ႔ပဲ လမ္းဆုံးေနခဲ့ၾကတာေလ။ ထုတ္လုပ္တဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဓာတုေဗဒ စစ္ေဆးၿပီး ဆိုတဲ့ စာတန္းေလးေတာ့ ပါတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဘယ္တုန္းက စစ္ၿပီး ဘယ္ေလာက္အထိ ခံမယ္ ဆိုတာက်ေတာ့ ၀ိုးတ၀ါးပါပဲ။ ရက္လြန္သြားတဲ့ အစားအစာေတြကို ဖ်က္ဆီးပစ္တယ္လို႔လည္း တခါမွ မၾကားဖူးပါဘူး။ ကိုႀကီးေပၚက အၾကားအျမင္ နည္းလို႔ မသိတာ ေနမွာေပါ့ေနာ္။ သိသေလာက္ကေတာ့ ရက္လြန္သြားရင္ တံဆိပ္ကေလး အသစ္ျပန္ကပ္လိုက္ၾကတယ္ ဆိုတာပါပဲ။

တတိယ အေၾကာင္းတရားကေတာ့ ဗိုလ္ခ်ဳပ္မင္းမ်ားရဲ့ ေဘးအႏၲရာယ္ ပေပ်ာက္ေရး နည္းလမ္းမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေၾကညာတာကေတာ့ `အမ်ားျပည္သူ စားသုံးရန္ မသင့္´လို႔ ဆိုတာပဲ။ အဲသလို ေၾကညာခ်က္က ေမ့ေလာက္မွ တခါတခါ ေပၚလာတတ္တာ။ ဒီေတာ့ စားမယ့္လက္ကို ပုတ္ခ်လိုက္သလို ျပည္သူေတြမွာ အလန္႔တၾကား ျဖစ္ရ, အုတ္ေအာ္ေသာင္းတင္း ဆူညံၾကနဲ႔။ အစာအဆိပ္သင့္လို႔ မေသခင္ ႏွလုံးရပ္ၿပီး ေသရမယ့္ ပုံပါပဲ။

အစားအစာမွာ ေဆးဆိုးလို႔ မထုတ္လုပ္သင့္ဘူးဆိုရင္ ပထမဆုံး တားျမစ္ရမွာက တ႐ုတ္တန္းကထုတ္တဲ့ `ျငဳတ္ဆီ´ပါ။ ဆန္မႈန္႔ ဂ်ဳံမႈန္႔ကို ေဆးဆိုးထားတဲ့ အဲသည့္ ျငဳတ္ဆီက ျမန္မာလူထုၾကားမွာ အေတာ္ကို က်ယ္ျပန္႔ေနတာ။ အထူးသျဖင့္ လမ္းေဘးမွာ ေရာင္းတဲ့ အစားအစာမွန္သမွ် ဒင္းနဲ႔ မကင္းပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဗိုလ္ခ်ဳပ္မင္းမ်ားက တံဆိပ္ကပ္ ထုတ္လုပ္တဲ့ အစားအစာေတြကိုပဲ စစ္ေဆးေလသလားေတာ့ မသိပါဘူး။ စစ္ေဆးေတာ့လည္း ဇီးထုပ္ တလွည့္, လက္ဖက္ တလွည့္ အလွည့္က် စစ္ေဆးတယ္နဲ႔ တူပါတယ္။ သူစစ္ပုံအရဆိုရင္ ေနာက္တခါ အလွည့္မက်မခ်င္း ဒီအစာက ေဘးကင္းမကင္း မသိႏိုင္ေသးဘူး ဆိုတဲ့ သေဘာေပါ့။

မစားသင့္တဲ့ အစာေတြထဲမွာ မုန္႔ေတြ ေဆးေတြ ကုန္လို႔ ေတာင္ေပၚက လက္ဖက္လည္း ပါသြားပါၿပီ။ အခု ေအာက္ျပည္က ငါးပိလည္း ပါသြားျပန္ၿပီ။ ေနာက္ထပ္ကေတာ့ အညာက `ထန္းလ်က္´ လာဦးမယ္နဲ႔ တူပါတယ္။

ဗိုလ္ခ်ဳပ္မင္းမ်ားရဲ့ ေဘးကင္းရန္ကင္း အစီအစဥ္က ျမန္မာျပည္ တလႊားက အဓိက ထုတ္ကုန္ေတြကို တခုၿပီး တခု ၿဖိဳခ်ေနပုံ ျဖစ္ေနပါေတာ့တယ္။ ထန္းလ်က္တခဲ, လက္ဖက္တ႐ိုး, ငါးပိတဇြန္း စားဖို႔အေရး အႀကီးအက်ယ္ စြန္႔စားခန္း၀င္ရမယ့္ ကိန္းပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ေပါ့ခင္ဗ်ာ၊ ျပည္သူေတြအတြက္ ေမတၱာဗရပြ ထားေတာ္မူၾကေသာ ဗိုလ္ခ်ဳပ္မင္းမ်ားက ျပည္တြင္းက ထုတ္လုပ္တဲ့ အစားအစာေတြကို သဲႀကီးမဲႀကီး စစ္ေဆးေနေပမဲ့ လူေတြ စားဖို႔မသင့္တဲ့ `စားအုန္းဆီ´ ကိုေတာ့ သေဘၤာလိုက္ကို တင္သြင္းေနၾကတာပါ။ ဘယ္ႏိုင္ငံမွာမွ မစားတဲ့ စားအုန္းဆီကို ဗိုလ္ခ်ဳပ္မင္းမ်ားနဲ႔ အလိုေတာ္ရိမ်ားက တင္သြင္းၿပီး ျပည္သူမ်ားက ၀ယ္စားေနရတာပါ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ေပါ့ေလ ကိုႀကီးေပၚကေတာ့ အဲသည့္ စားအုန္းဆီကိုလည္း စစ္ေဆးၿပီး သတင္းထုတ္ျပန္ေပးသင့္တယ္ ထင္တာပါပဲ။

ကိုႀကီးေပၚ ၾကားမိတာ ရွိေသးတယ္။ အဲသည့္ ဓာတုစစ္ေဆးတာကို သက္ဆိုင္ရာ ဌာနက စစ္ေဆးၿပီး စာရင္းျပဳစုထားတာ ၾကာၿပီတဲ့။ ၀န္ႀကီး လက္မွတ္မထိုးေသးလို႔ သတင္း မထုတ္ျပန္ရေသးတာတဲ့။ အခုမွ ၀န္ႀကီးက ေတြ႔ေတာ္မူလို႔ ထုတ္ျပန္လိုက္တာတဲ့။ အဲဒီေတာ့ အစာအဆိပ္ ျဖစ္ျခင္း မျဖစ္ျခင္းဟာ ထုတ္လုပ္မႈ စစ္ေဆးမႈထက္ ၀န္ႀကီးလက္မွတ္ေပၚ မူတည္ေနတာေပါ့ေနာ္။

ဒီေနရာမွာ ေရွးက အၿငိမ့္ျပက္လုံး တခုကို သတိရမိတယ္။ တေယာက္က ေျပာတယ္။ `ေဟ့ သူငယ္ခ်င္း၊ ဒီေန႔ေခတ္မွာ ေန႔စား စာေရးေလးလည္း ခိုးတာပဲကြ။ ငါးေထာင္စား ၀န္ႀကီးလည္း ခိုးတာပဲကြ။ အဲသည့္ ႏွစ္ေယာက္ ဘယ္သူ အျပစ္ႀကီးလဲ ေျဖစမ္း´ တဲ့။ ေနာက္တေယာက္က ေခါင္းကုပ္ စဥ္းစားၿပီး ေျဖလိုက္တယ္။ `မိတဲ့လူ အျပစ္ႀကီးတယ္´ တဲ့။ ဟုတ္ကဲ့ ေရႊျပည္ေတာ္ႀကီးမွာ မိတဲ့လူ အျပစ္ႀကီးပါတယ္။

အဲ အခုေခတ္မွာေတာ့ မိတဲ့လူက အျပစ္ႀကီး႐ုံတင္မက `ဆုေတာ္လာဘ္ေတာ္´ ပါ ရပါေသးတယ္။ အေမရိကန္မွာ ေငြေၾကးေစ်းကြက္ ၿပိဳလဲလို႔ တကမာၻလုံး အလူးအလိမ့္ ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ဒီျပႆနာရဲ့ လက္သည္စာရင္းမွာ ထိပ္တန္းက ပါ၀င္တဲ့ အရာရွိႀကီးေတြက ဆုေၾကးေငြ မီလီယံနဲ႔ ခ်ီၿပီး ယူၾကမယ္တဲ့။ ေအအိုင္ဂ်ီ ဆိုတဲ့ အာမခံ ေငြေၾကးအုပ္စုႀကီး အ႐ႈံးေပၚလို႔ ျပည္သူ႔အခြန္ထဲက ၁၇၃ ဘီလီယံနဲ႔ က်ားကန္ေပးထားရတာ။ ကိုယ္ေတာ္ေတြက အဲသည့္ ေငြထဲက ၁၆၅ မီလီယံကို ေဘာနက္အျဖစ္ ယူမယ္တဲ့။

ကိုႀကီးေပၚ စဥ္းစားၾကည့္တယ္။ ေဘာနက္ ဆုေၾကးဆိုတာ အျမတ္ရလို႔ ေပးတာ မဟုတ္ဘူးလား။ အခုေတာ့ သူတို႔ေၾကာင့္ ႐ႈံးလည္း႐ႈံးေသး၊ ကမာၻနဲ႔ခ်ီၿပီးလည္း ထိခိုက္ေသး။ ဒါနဲ႔ေတာင္ ေဘာနက္ေတြ သန္းခ်ီရေသး။ ဟုတ္ ဟုတ္ေသးေတာ့။

ဒီလို အျပစ္ႀကီးတဲ့လူေတြ ဆုေတာ္လာဘ္ေတာ္ရတာ အေမရိကန္မွာ ဆန္းခ်င္ဆန္းေပမဲ့ ကိုႀကီးေပၚတို႔ တိုင္းဗာရာ ျမန္မာဏသီ ေရႊျပည္ေတာ္ႀကီးမွာေတာ့ ဆန္းမယ္ မထင္ပါဘူး။ လက္ဖက္၀ါနဲ႔ ငါးပိနီ ထုတ္လုပ္သူႀကီးေတြ, ျငဳတ္ဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီ ထုတ္လုပ္တင္သြင္းသူႀကီးေတြက အခ်ိန္တန္ရင္ ဗုိလ္ခ်ဳပ္မင္းမ်ားရဲ့ ေဘာနက္ ျဖစ္တဲ့ ဘြဲ႔ထူးဂုဏ္ထူးႀကီးေတြ လည္မွာဆြဲလို႔ မင္းပြဲ၀င္ၾကဦးမွာ ျမင္ေယာင္ေသးပါရဲ့။ ။

No comments: